Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κυκλαδικός πολιτισμός και μοντέρνα γλυπτική.


Την Εποχή του Χαλκού δημιουργήθηκε στις Κυκλάδες ένας ιδιαίτερος πολιτισμός. Η ανάπτυξη του πολιτισμού αυτού ευνοήθηκε από την γεωγραφία τους τόπου. Καθώς βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου, αποτελούν ένα είδος γέφυρας για Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Μικρά Ασία. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναπτύχθηκε κεντρική εξουσία. Λίγο οι Μινωίτες που ακολούθησαν και κάλυψαν το κενό, λίγο η γεωγραφική πολυδιάσπαση οι κυκλαδικοί οικισμοί έμειναν ανεξάρτητοι διοικητικά ο ένας από τον άλλο.
Από τις Κυκλάδες της εποχής προέρχονται και τα πρώτα μαρμάρινα έργα μνημειακής γλυπτικής στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ειδώλια γυμνών γυναικών, κυρίως, αλλά και ανδρών. Κυνηγών, μουσικών, πολεμιστών.

Χαρακτηριστικό των αγαλματιδίων αυτών είναι η προσπάθεια απόδοσης των καμπύλων και του σχήματος των σωμάτων και οι λίγες, αλλά χαρακτηριστικές, λεπτομέρειες με σκοπό την δήλωση του φύλου.
Η μοντέρνα γλυπτική θέλοντας να αποτυπώσει το ασαφές της ανθρώπινης ζωής το συγκεχυμένο της ανθρώπινης ύπαρξης, το ρευστό της πραγματικότητας, πέντε χιλιάδες χρόνια μετά, "μιμείται", επανακαλύπτει, φτάνει επαναπροσεγγίζει την κυκλαδική τεχνοτροπία. Και δεν έχει καμία σημασία, αν η κυκλαδική τεχνοτροπία ήταν ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της γλυπτικής να αποδώσει ρεαλιστικά την πραγματικότητα, ενώ σκοπός της μοντέρνας γλυπτικής είναι μια αφαίρεση, ένας είδος επιστροφής στα βασικά στην προσπάθεια της να αποδώσει την βαθύτερη ουσία των πραγμάτων.
Σκοπός της τέχνης, άλλωστε, είναι η ερμηνεία του κόσμου. Όχι όμως για την γνώση (μόνο), αλλά για την απόλαυση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το εξής site: http://afterschoolbar.blogspot.gr/2010/09/blog-post_27.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου